Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Στρατής Λιαρέλης: Πρώτο θέμα. Με την απεργία, η άποψη του ΠΑΣΟΚ, είναι θέμα του Υπουργείου Μεταφορών, και ρωτώ επισήμως εσάς, πρέπει η κυβέρνηση να δώσει παραπάνω αυξήσεις; Τι πρέπει να κάνει;

Νίκος Σηφουνάκης: Το θέμα δεν είναι αυτό. Αυτό που κυριαρχεί είναι ότι μετά από 10 μέρες κινητοποιήσεων δέησε η κυβέρνηση να ασχοληθεί με το θέμα. Η ενημέρωση η οποία υπήρξε προς τους πολίτες ήταν μονόπλευρη, από την πλευρά δηλαδή των απεργών, και αναφέρομαι στους ιδιοκτήτες των φορτηγών, δεν υπήρχε  καμία απάντηση και καμία ενασχόληση από πλευράς κυβέρνησης, αλλά ο έλληνας πολίτης δεν γνώριζε τι συμβαίνει, έβλεπε κάποιους ανθρώπους όσοι είχαν δικαίωμα  να απεργούν , μια ομάδα, μια κατηγορία πολιτών, επαγγελματιών να απεργούν, αλλά από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση η οποία δεν έδινε καμία σημασία ούτε απαντούσε ούτε ασχολείτο. Και κάποια στιγμή όταν προέκυψε το θέμα, δηλαδή χθες ο μεν έλληνας Υπουργός Μεταφορών είπε είχα τηλεφωνική επαφή με τον Πρόεδρο των απεργών, ο πρόεδρος των απεργών, της συνομοσπονδίας, μάλλον , είπε ότι εγώ δεν είχα καμία επικοινωνία, τελικά είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο ομοσπονδίας, και όχι συνομοσπονδίας, και σήμερα η κα. Πετραλιά έτρεξε να κάνει μια συνάντηση. Αντιλαμβάνεστε ότι η ουσία του θέματος είναι η ταλαιπωρία των πολιτών, η καταστροφή η οικονομική πολλών κατηγοριών πολιτών και δεν είναι μόνο οι αγρότες που δεν μπορούν να μετακινήσουν τα αγροτικά τους ευπαθή προϊόντα, τα εξάγουν στο εξωτερικό. Είναι λοιπόν μια κατάσταση η οποία είναι πρωτοφανής σε μια χώρα όπου ζούμε την ακρίβεια όσο ποτέ άλλοτε, και ένα κράτος, υπεύθυνο κράτος, το οποίο απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Στρατής Λιαρέλης:  Αυτό που λέτε είναι εύστοχο ωστόσο το ερώτημα είναι ποιο; Εσείς τι προτείνετε να δοθούν αυξήσεις;

Νίκος Σηφουνάκης:  Εμείς δεν έχουμε ενημέρωση πρέπει να σας πω. Εγώ με δική μου πρωτοβουλία είχα μια επικοινωνία με την ομοσπονδία και τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, οι άνθρωποι εκείνα τα οποία προτάσσουν έχουν τη δική τους λογική αλλά δεν είμαι εγώ εκείνος ο οποίος θα τους πω είναι σωστό ή όχι, δεν έχω δεδομένα, ακόμα και αυτά για τους δρόμους για τους εθνικούς ή τους επαρχιακούς, και κυρίως για τα θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλισή τους κ.τ.λ. εμείς δεν είμαστε σε θέση να δίνουμε απαντήσεις ως υπεύθυνη κυβέρνηση, εμείς καυτηριάζουμε την συμπεριφορά της κυβέρνησης. Εάν η κυβέρνηση βγει και μας πει ότι αυτά τα οποία ζητάνε είναι ένα δυο τρια, τα οποία είναι παράλογα κ.λ.π θα τοποθετηθούμε επί αυτών.

Στρατής Λιαρέλης: Ένα υπεύθυνο κόμμα το οποίο θεωρεί ότι είναι και κόμμα εξουσίας, δεν πρέπει να έχει άποψη για τα τεκταινόμενα στην ελληνική κοινωνία;

Νίκος Σηφουνάκης:  Βεβαίως έχουμε άποψη, απλώς δεν ξέρουμε ποια είναι τα αιτήματα, αυτό θέλω να σας πω.

Στρατής Λιαρέλης: Δεν πρέπει να ενδιαφερθείτε να τα μάθετε;

Νίκος Σηφουνάκης: Όχι ενδιαφερθήκαμε, μιλήσαμε όπως σας είπα με δική μου πρωτοβουλία, μίλησα με τον πρόεδρο της συνομοσπονδίας των φορτηγών. Και εκείνο που μου είπε ο άνθρωπος, εμείς έχουμε μια πλειάδα θεμάτων, μου ανέφερε 2-3-4, αντιλαμβάνομαι του λέω ότι κυρίως αυτά που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια έχουν δυσκολίες, όμως μου λέει δεν μπορώ να σας ενημερώσω είναι σε εξέλιξη η διαδικασία και μάλιστα θα έχουμε και απόψε στις 7 στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και με την υπεύθυνη του τομέα κοινωνικών ασφαλίσεων που είναι η κα. Χριστοφιλοπούλου, θα έχουμε από κοινού μια συνάντηση.

Στρατής Λιαρέλης: Διότι με αφορμή και το θέμα του ΟΤΕ και φαινόμενα διγλωσσίας και διχογνωμίας που υπήρξαν,  εγείρεται από πολλές πλευράς μια άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανεβάζει τους τόνους καταγγελτικά, αλλά οι πολίτες θέλουν και προτάσεις, θέλουν και λύσεις.

Νίκος Σηφουνάκης: Σαφέστατα. Επειδή στο θέμα του ΟΤΕ υπήρξε μια μονόπλευρη αντιμετώπιση είτε μιας ατυχούς φράσης όπως κάποιοι  από τους συναδέλφους σας λένε,  είτε μια μη σωστής ερμηνείας διότι όπως ξέρετε πολύ καλά υπήρξε μια διευκρινιστική αν θέλετε τοποθέτηση της κας. Κατσέλη στην ίδια μέρα, και το απόγευμα. Αυτό που εντυπωσιάζει εμένα τουλάχιστον και δεν θα διαφωνήσετε πιστεύω, η δήλωση του κ. Μητσοτάκη : Μα τι θέλει το ΠΑΣΟΚ που έδωσε το 63%, την οποία αναπαρήγαγε κάθε μέρα ο κ. Ρουσόπουλος είναι ένα ψέμα και μισό και μια απάτη. Προσπαθούμε και εξαπατούμε ουσιαστικά τον ελληνικό λαό γιατί το ΠΑΣΟΚ, παρέλαβαν  το Μάρτη του 2004 το 38% του ΟΤΕ που  ανήκε στο δημόσιο, συν η διοίκηση, και υπήρχε και η διάταξη που έλεγε πάνω από 5% και το δικαίωμα στο διοικητικό συμβούλιο. Αυτοί οι κύριοι έρχονται και εκχωρούν τα πάντα,  εμείς διατηρήσαμε  το 38% του  ΟΤΕ, κατ’ εντολή της ευρωπαϊκής Ένωσης που έπρεπε να το κάνουμε όπως το έκανε και η Deutsche Telekom. H Deutsche TeleKom είναι κρατική εταιρεία που έχει το 33% το κράτος, και εμείς είχαμε το 38. Αυτή λοιπόν η δημαγωγική πολιτική πρέπει οι νοήμονες πολίτες να την κατανοήσουν, και πρέπει να τους βοηθήσετε, είναι μεγάλη απάτη και ψέμα αυτό το οποίο περνάει προς τα έξω ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ρουσσόπουλος.

Στρατής Λιαρέλης: Ωστόσο φαίνεται ότι οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί …

Νίκος Σηφουνάκης: Την απάτη πρέπει ουσιαστικά να ξεσκεπάσουμε. H TELEKOM, η ITALIAN TELEKOM, η FRANCE TELEKOM, , η  Deutsche TELEKOM είναι κρατικές εταιρείες, έχουν πάνω από το 33 %. Εντάχθηκαν στο χρηματιστήριο αυτές οι εταιρείες ή αυτή η εταιρεία, ο ΟΤΕ , σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε. Ένωσης, είναι πολυμετοχική ουσιαστικά, επειδή υπάρχουν χιλιάδες επενδυτές, οι οποίοι επενδύουν ανά τον κόσμο γιατί ο  ΟΤΕ  είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο στης Ν. Υόρκης. Και αντιλαμβάνεστε λοιπόν τον  λαϊκισμό, το αίσχος και το ψέμα. Ο κ. Μητσοτάκης ότι  δεν κατόρθωσε να εκποιήσει ο ’90- 93 γιατί έπεσε η κυβέρνησή του, το κατορθώνει σήμερα η κυβέρνηση Καραμανλή και με ένα χειρότερο τρόπο. Και ξέρετε γιατί είναι χειρότερος τρόπος; Γιατί ο Μητσοτάκης την πουλούσε 500 εκατομμύρια δολάρια. Σήμερα θα πάει 400 εκατομμύρια ευρώ που είναι  ουσιαστικά περίπου 700  εκατομμύρια δολάρια. Σκεφθείτε έναν εθνικό οργανισμό που ήταν τότε που του είχαν αφαιρέσει το δικαίωμα να είναι στην κινητή τηλεφωνία, του την δώσαμε αμέσως όταν γίναμε κυβέρνηση το 94 και που σήμερα έχει στις βαλκανικές χώρες σε 5 βαλκανικές χώρες και κινητή και ακίνητη τηλεφωνία όταν η Deutsche Telekom έχει μόνο σε δυο βαλκανικές χώρες κινητή τηλεφωνία. Εμείς είμαστε ο Κολοσσός, αυτό πουλάει ο  κ. Καραμανλής.